fredag 16 januari 2009

Hermitage Marquise de la Tourette 2001

Delas har många viner i sin portfölj. Ett vin som år efter år gett valuta för pengarna är deras Crozes-Hermitage, jag har dock inte provat deras Hermitage. Rhône har haft många bra årgångar under 2000-talet och det är dags att prova om deras 2001:or har kommit ur tunneln. Vinet har tillbringat två timmar i karaff innan vi synar det.

Hermitage de la Tourette 2001 har en klar rubinröd färg som är smått genomskinlig. Doften är smått utvecklad och uttrycksfull med tydliga inslag av mogen mörk frukt där svarta vinbär anger tonen och i bakgrunden finns det vilda hallon. Sedan stiger en dov ton av rök, mineral, blommor och örter ur glaset, faten bidrar med lite kryddor, tobak och lakrits. Under ytan ruvar mer aromer som inte har kommit upp till ytan ännu. Efter ett tag i glaset blir aromerna mer tydliga: kryddorna går mot svartpeppar och kryddnejlika, blommorna mot viol och örterna har tagit formen av timjan, rosmarin och lagerblad. De svarta vinbären har blivit till gelé och är nu sekonderad av mosade björnbär. Vinet har en balanserad syra, ett välbyggt och långt mellanregister med mjuka tanniner som sakta men säkert tranformeras till ett långt och elegant avslut. Smakmässigt plockar jag upp hallon till en början, sedan framkommer örter som övergår till toner av aromatiska svarvinbärsblad som greppar tag i tungan just innan eftersmaken tar vid med svarta vinbär, björnbär, kryddor, kaffe och mineral. Min upplevelse är att vinet inte riktigt har kommit ur tunneln eftersom det känns både öppet och slutet under de två första timmarna i glaset.

Det som dock imponerar mest är vinets stringenta syrastruktur: den inledande friska attacken, transformationen till de välsvarvade tanninerna och det långa fräscha avslutet. Fruktsyran förvandlas gradvis till gravsyra som sedan återigen blir till fruktsyra i en närmast obruten syralinje. Runt denna ryggrad vävs alla andra smaker.

Efter fem timmars luftning har vinet kommit en bra bit ur "tunneln" och är mer sötfruktigt med toner av viol, tobak och mineral. Den sista skvätten är bäst då vinet bjuder på aromer av svamp, rotsaker, vilt, smörkola, ädelträ och exotiska kryddor. Vinet har än mer balanserade syror och eftersmaken är komplex med begynnande mognadstoner som viol, björnbärssylt, torkad frukt, vanilj, vilt, svartvinbärsgelé, rotsaker och de exotiska kryddorna från doften återkommer just innan vinet stänger för idag. Luftningen har gett en bättre balans åt vinet, som under hela kvällen har bjudit på sig själv under dess olika faser. Vinet är nu elegant, renrasigt och kraftfullt. Övriga flaskor får ligga i några år till. Skall det drickas nu så lufta rejält.

Marquise de la Tourette Hermitage 2001, Delas, Saint-Jean De Muzols, Tournon, Rhône, France

Inga kommentarer: