måndag 6 oktober 2008

Ca' Rugate Monte Fiorentine 2007

Förra årets, enligt min mening, bästa vita vin under hundra kronor på SB (se här) har kommit ut i ny årgång. Det är dags att prova!

Ca’ Rugate Monte Fiorentine är tillverkad av 100 procent Garganega, druvorna kommer från en enda vingård och har legat på ståltank. Vinet har en ljust gyllengul färg och doften är ung och lite tillbakadragen till att börja med. Det som möter näsan är en antydan till rök och toner av citrus. Efter ett tag i glaset kommer fler aromer fram som gråpäron, gula plommon, mandel, mineral och lite exotisk frukt med betonig på ananas. När temperaturen stiger så framkommer även toner av rosmarin och salvia. Vinet har en ung och frisk syra med en liten spritsighet inledningsvis. Därefter kommer ett väl sammansatt mellanregister, med ganska hög viskositet, som greppar tag rejält i bakre delen av tungan innan avslutet tar vid som är långt och smått komplext med toner av plommon, grapefrukt, mandel och mineral. Är denna årgång bättre än den förra? För tidigt att uttala sig om, vinet är än så länge lite för ungt, men det är en säker kandidat till husets vita under närmaste året.

P.S Vilken tur att en gammal trotjänare inte gjorde en besviken! Och jag ser nu att bilden ser lite stålgrå ut, vid närmare eftertanke påmminer det om vinets syra.

Ca’ Rugate Monte Fiorentine 2007, Azienda Agricola Ca’Rugate, Montecchia di Crosara, Soave Classico, Veneto, Italia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så, då var resultaten för Veneto ute och mycket riktigt fick även årgång 2007 tre glas av husbibeln.
http://vino.slowfood.it/vino/ita/leggi.lasso?cod=3E6E345B18f4014B72VWV19E6A67&ln=it

Anonym sa...

Tack för informationen och länken. Ja, 07:an har potential.

Tack!