fredag 1 augusti 2008

Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg 2007

Wachau är ett mycket gammalt vinområde i Österrike som ligger sex mil nordväst om Wien. Området anses producera de bästa Riesling och Grüner Veltliner i Österrike. Merparten av odlingarna ligger på terasserade sluttningar på den norra stranden av Donau. Jordmånen domineras av söndervittrat urberg med inslag av gnejs, granit och skiffer. Jorden är mager och ger en bra dränering till vinstockarna till följd av lutningen. Majoriteten av producenterna är stora kooperativ, där varje enskild odlare förfogar över små lotter. Wachau har även ett eget regelverk för odling, mustvikter och vinifiering, med tre kvalitetsklasser: Steinfeder (motsvarande Qualitätswein), Federspiel (torr Kabinett) och Smaragd (torr Spätlese).

Freie Weingärtner Wachau tillhör de större och mer välrenommerade kooperativen så väl i Wachau som i Österrike. Kooperativet innehar 40 procent av vinodlingsarealen i området. De producerar ca 53 procent Grüner Veltliner och ca 15 procent Riesling samt en del andra lokala sorter. Druvorna till kvällens vin kommer från vingården 1000-Eimer-Berg, därav namnet på vinet.

1000-Eimer-Berg innehåller 100 procent Riesling och har jäst på ståltank. Vinet har en ljusgul färg med lite grönskimrande inslag. Doften är ung, intensiv och fruktig med inslag av persika, päron, exotisk frukt och en ton av apelsinskal. Sedan finner jag även gröna äpplen, av den mogna och aromatiska sorten, grape och i bakgrunden aromer av honung, vita blommor och mineral. Doften av apelsinskal övergår till apelsinmarmeladkulor när temperaturen stiger. Vinet har en frisk och ung syra. Inledningsvis smakar det grönt äpple, som sedan övergår i ett sammansatt mellanregister med toner av exotisk frukt samt honung och eftersmaken är lång och smått komplex med toner av grape, aprikos och mineral. Sammantaget ett ungt och balanserat vin med massor av primärfrukt. En stark rekommendation från min sida!

Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg 2007, Freie Weingärtner Wachau, Dürnstein, Wachau, Austria (art nr 99594)

Inga kommentarer: