fredag 11 juli 2008

Roséprovning

Det är sommar och det hör till att dricka Rosé. Jag måste medge att jag inte dricker det så ofta, kanske beroende på det mediokra utbud som SB uppvisar fast det finns så många godbitar nere i södra Frankrike som inte hittar fram till Sverige. För mig är Rosé framför allt ett användbart matvin. Och jag menar det inte nedlåtande, det är vinets styrka att passa ihop med så många olika rätter - ett bra buffévin helt enkelt! I kväll är det dock ingen Buffé utan en salade Nicoise som får matcha vinerna.

Montes Cherub Rosé 2007 innehåller 100 procent Syrah. Vinet har en intensivt fruktig doft med inslag av jordgubb, hallon och vinbär med inslag av mineral och örter. Smaken är frisk och fruktig med inslag av söta röda bär med en matchande syra och mineralitet som gör att vinet inte upplevs klumpigt. En relativt kraftfull matrosé.

Mulderbosch Rosé 2007 är gjort på 100 procent Cabernet Sauvignon. Det doftar inledningsvis svartvinbärsblad sedan tillkommer söta röda bär som hallon och jordgubb, det finns även lite örter i bakgrunden. Syran i vinet är medelhög vilket förtar fräschören lite då vinet har en så pass sötfruktig nästan saftig smak. Detta vin bör drickas välkylt för att inte upplevas för klumpigt.

Valle reale Rosé 2007 (ej på bild) innehåller 100 procent Montepulciano. Vinet har en mer återhållen doft än det föregående vinerna. Ner med näsan i glaset igen för att känna efter närmare, det finns toner av jord, röda vinbär, surkörsbär och lingon där i bakgrunden. Vinet är fräscht med smak av lite bittra och röda bär som matchar syran. Ett enkelt och lätt Rosévin till olika antipasta!

Chateau Bonnet Rosé 2007 är en blandning av 40 procent Cabernet Sauvignon, 40 procent Merlot och 20 procent Cabernet Franc. Vinet inleder med en angenäm och rättfram doft av vinbär och mogna hallon med toner av gräs och örter. Vinet har en fräsch syra och smaken har inslag av hallon, örter och lite mineral där i bakgrunden. En medelkraftig matrosé.

Erraziuz Rosé 2007 (ej på bild) innehåller 95 procent Cabernet Sauvignon och 5 procent Malbec. Vinet har en ung och rejäl fruktig doft av mogna jordgubbar och hallon med inslag av örter och kryddor. Smaken är fyllig och fruktig med söta röda bär, med inslag av rök och kryddor som drar åt svartpeppar. Om jag blundar så kan jag ta det för en enklare Beaujolais. Välkylt så är det hyfsat fräscht att dricka, men så fort temperaturen stiger blir det för kraftfullt och en doft av nagellack framkommer. Här talar vi om en kraftfull matrosé.

De viner som föll oss smaken var Mont Cherub och Chateu Bonnet, båda hade en blandning av fräschör, frukt och komplexitet som gör att de är mer drickvänliga än de andra. Erraziuz och Mulderbosch var lite väl sötfruktiga och Valle Reale var lite endimensionell. Men vid närmare eftertanke vill jag lyfta fram Mulderbosch på en tredje plats, den var rätt aromatisk med sina toner av svartvinbärsblad - jag är svag för denna arom! Ja, vad drar vi för lärdom av denna provning? För oss handlar Rosévin om drickbarhet och fräschör. För mycket sötfrukt, låg syra och alkoholhetta förtar deras själ!

Montes Cherub Syrah 2007, Montes, Colchagua, Chile (nr 99322)

Inga kommentarer: